جمعه ۱۹ خرداد ۱۴۰۲
 



  حفاظت از محیط زیست دریایی
امروزه با توجه به عملکرد توسعه تجارت جهانی و افزایش مبادله کالا در بین کشورها، موجب توسعه صنعت حمل و نقل بخصوص حمل و نقل دریائی گردیده است بطوریکه ۸۰% جابجائی کالا در سطح جهانی از طریق دریا صورت می گیرد و این امر باعث رشد روز افزون ناوگان دریائی و افزایش تردد کشتیها در دریا گردیده است. سازمان جهانی دریانوردی IMO در جهت ارتقاء ایمنی شناورها و همچنین حفاظت از محیط زیست دریایی و آبراه ها و نجات جان افراد در دریا اقدام به تصویب کنوانسیونهای مختلفی نموده که این کنوانسیونها، کشورهای عضو را ملزم به رعایت استانداردهایی در جهت استفاده از حمل ونقل دریائی می نماید.
از کنوانسیونهای حائز اهمیت می توان کنوانسیون جلوگیری از آلودگی آب دریا ناشی از کشتیها (MARPOL) و کنوانسیون مقابله و همکاری در برابر آلودگی نفتی (OPRC) را نام برد.
دریای‌ خزر‌ با وسعتی‌ حدود ۴۳۸۰۰۰ کیلومتر مربع‌ بزرگترین‌ دریاچه‌ جهان‌ است‌ که‌ بین‌ ایران‌ و کشورهای‌ روسیه‌، ترکمنستان‌، آذربایجان‌ و قزاقستان‌ واقع‌ شده‌ است. ارتباط اقتصادی کشور های حاشیه دریایی خزر موجب آن شده که کشتیهایی با کاربری های متفاوت بین بنادر موجود تردد نمایند که مسلما این فعالیتها تبعات بعدی همچون سوانح دریایی و آلودگی محیط زیست را بهمراه خواهد داشت.
در دست داشتن طرح استانی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی نفتی در دریا و آماده به کار نگهداشتن تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی این توانایی را به اداره کل خواهد داد که در مواجهه با سوانح دریایی منجر به ریزش نفت، عملیات پاکسازی و مقابله با آلودگی نفتی را به نحو مطلوبی به پایان برساند.
سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مرجع ملی اجرای کنوانسیون های دریایی علی الخصوص کنوانسیون آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی نفتی (OPRC)، کلیه بنادر کشور از جمله بندرانزلی را به تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی به شرح ذیل مجهز نمود. شایان ذکر است این اداره کل با تجهیزات موصوف علاوه بر مقابله با آلودگیهای نفتی در منطقه تحت پوشش استان (از آستارا تا چابکسر) آمادگی همکاری با سایر بنادر شمالی (نوشهر و امیر آباد) و حتی در سطح منطقه ای با سایر بنادر کشورهای حاشیه خزر را دارد.
‌سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مرجع ملی، مسئول اجرای کنوانسیونهای دریائی مرتبط در ایران بوده و با تجهیز نمودن بنادر و همچنین تجهیزات تخصصی مقابله با آلودگی نفتی سعی در رعایت الزامات کنوانسیون های مذکور را دارد و اداره کل بنادر و دریانوردی گیلان با دارا بودن تجهیزات ذیل آمادگی مقابله با هرگونه آلودگی نفتی در دریا و در منطقه تحت پوشش استانی ازبندر آستارا تا شهر چابکسر را دارد.
 
 تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی  اداره کل  بنادر ودریانوردی استان گیلان
 
 ۱- بازو های جمع آوری کننده لکه های نفتی لایروب یاسین
۲- بوم مهار لکه های نفتی به طول ۱۴۰ متر                                                                          
۳- یک دستگاه اسکیمر دزمی از نوع WEIR   SKIMMER با متعلقات
۴- یک دستگاه اسکمیر وایکوما از نوعDISK SKIMMER  با متعلقات                                     
۵- یک دستگاه دمنده هوا  BLOWERجهت باد کردن بوم مهار لکه های نفتی
۶- سیستم دیسپرسنت پاش دونوع پرتابل و ثابت (مستقر بر روی شناور)
۷- ورقه های جاذب مواد نفتی SORBENT
 ۸- مخزن ساحلی به ظرفیت ٨٠ متر مکعب. جهت ذخیره مواد نفتی جمع آوری شده از دریا
۹- تانکر حمل مواد زاید به ظرفیت ١٠ متر مکعب
۱۰- تصفیه خانه مواد نفتی با ظرفیت ۱۴ متر مکعب در روز
۱۱‬- بارج ۷۰۰ متر مکعبی بمنظور جمع آوری لکه های نفتی در دریا
 
 
 

 
  بازوهای جمع آوری لکه های نفتی لایروب یاسین
 
 

pic

 p

 بوم مهار لکه نفتی ساحلی به طول 200 متر 

 

 

 

 

 

 

p

 

 

p

 اسکیمر سرریز (weir skimmer)  با ظرفیت جمع آوری  ۱۲۵ متر مکعب در ساعت

 

 

 

              p p
 
                   اسکیمر بُرُسی (BRUSH SKIMMER) با ظرفیت جمع آوری ۱۰۰ مترمکعب در ساعت 
 

 

 

p p

 

               بوم مهار لکه های نفتی رودخانه ای به طول۳۰۰ متر

 

 

            

 

p

  

بوم جاذب  (sorbent booms) به طول ۲۰۰ متر

 

 

 

 

 

 

 

 بارج ۷۰۰‬ متر مکعبی جهت ذخیره سازی لکه های جمع آوری شده با اسکیمر

 

 

 p
 

 

ورقه های جاذب (sorbent sheets)  به مقدار ۵۰۰ متر مربع

 

 

p

 

تانک شناور ۱۰ متر مکعبی (floating tank) جهت ذخیره نفت پاکسازی شده

 

  

 

 

mohit zist_0560

دیسپرسنت پاش پرتابل جهت استفاده دراز بین  بردن لکه های

نفتی در ابعاد کوچک

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mohit zist_110

 

تصفیه خانه صنعتی با ظرفیت تصفیه ۱۴ متر مکعب  ضایعات نفتی در روز

mohit zist_008

تانکر ۱۰ تنی حمل ضایعات نفتی به تصفیه خانه  صنعتی

 

 p

 دستگاه دمنده هوا inflators (blowers) جهت باد کردن بوم مهار لکه نفتی

 p

پمپ انتقال روغن   با ظرفیت ۳۲ مترمکعب در ساعت
(pumps for medium to high viscosity oils)

 

 

 

 

 تجهیز بندرانزلی به جدیدترین تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی 

سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مرجع ملی کنوانسیون آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی نفتی در دریا (OPRC) در راستای تحقق اهداف کنوانسیون موصوف و ارتقای توان عملیات پاکسازی نفت در دریا در سال ۱۳۸۹‬ اقدام به خرید جدیدترین تجهیزات مقابله به آلودگی نفتی برای بنادر شمالی و جنوبی کشور از جمله بندرانزلی نمود. این تجهیزات پس از مراحل قانونی واردات از طریق گمرک در بهار ۱۳۸۹ وارد منطقه آزاد تجاری بندرانزلی و در نهایت تحویل اداره کل بنادر و دریانوردی استان گردید. اگر چه سازمان در سال ۱۳۷۶‬ پس از الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون (OPRC) تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی در سطح کوچک را برای بندرانزلی خریداری نمود اما به دلیل مکفی نبودن تجهیزات موصوف در مواجهه با آلودگی های نفتی سنگین، سازمان را بر آن داشت که بهترین و جدید ترین تکنولوژی روز دنیا در امر پاکسازی نفت در دریا  را بر روی لایروب یاسین که درسال ۱۳۸۳ از کشور هلند خریداری گردید، توسط شرکت سازنده کشتی نصب نماید. وجود چنین کشتی در دریای خزر بی نظیر بوده و از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. با توجه به فعالیت روز افزون اکتشاف و استخراج نفت در دریای خزر و افزایش ترانزیت سوخت در بنادر شمالی کشور  و بدنبال آن احتمال وقوع آلودگیهای نفتی در منطقه، سازمان را مجاب نمود تا با خرید جدید ترین تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی و تحویل آن به بنادر شمالی کشور توان عملیات پاکسازی نفت در دریا را ارتقاء بخشد. شایان ذکر است بندر انزلی نیز هم اکنون با در اختیار داشتن تجهیزات موصوف علاوه برتوان مقابله با آلودگی های نفتی در آب های تحت پوشش استان، در سطح ملی و منطقه ای نیز همکاری بسیار خوبی را در عملیات پاکسازی نفت در دریا خواهد داشت. تجهیزات جدید مقابله با آلودگی به شرح لیست جدول ذیل هم اکنون در برنامه عملیاتی اداره کل قرار داده شده است.


NEW OIL RECOVERY EQUIPMENT-ANZALI PORT

1

equipment

نوع تجهیزات

2

Inshore boom(200m) + reels + power pack 5.2 kw

 200 متر بوم ساحلی + قرقره هیدرولیک + پاورپک  KW 5.2

3

River boom(300m) + reels + power pack 5.2 kw

 300 متر بوم رودخانه ای + قرقره هیدرولیک + پاورپک  KW 5.2

4

Spare boom reels

قرقره یدکی بوم

5

Weir skimmers + power pack 42 kw + reels

اسکمیر سرریز

6

brush skimmers + power pack 42 kw + reels

اسکمیر برسی

7

Disk skimmers ( large ) + power pack 25 kw + reels

اسکمیر دیسکی ( بزرگ )

8

Disk skimmers ( small ) + power pack 15 kw + reels

اسکمیر دیسکی ( کوچک )

9

مصرفی sorbent booms (m)

بومهای جاذب

10

مصرفی sorbent sheets (m)

ورقهای جاذب

11

25 m3 floating tank

تانک شناور ( 25 متر مکعبی )

12

10 m3 floating tank

تانک شناور ( 10 متر مکعبی )

13

Inflators ( blowers)

دمنده هوا

14

Oil transfer pump : for high viscosity

پمپ جابجایی روغن  برای روغنهای با چسبندگی زیاد

15

Water pump

پمپ آب

16

Cleaning and washing equipment

دستگاه شستشو و تمیز کننده تجهیزات

17

 Container + Boom storage racks

کانتینر نگهداری بوم + قفسه نگهداری بوم

18

Ac diesel electric generators

دیزل زنراتور الکتریکی ( AC )

 

 

 

 

 


تاریخ بروزرسانی : ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ ۰۲:۳۱

اطلاعات بیشتر :

 

پیشگیری از آلودگی محیط زیست دریایی ناشی از فعالیت کشتیها

بمنظور اطمینان از رعایت قوانین و کنوانسیون های مرتبط با حفاظت از محیط زیست دریایی بازرسان کنترل و بازرسی کشتی ها در تمامی بازدیدهای خود اسناد و گواهینامه های مرتبط با این موضوع را به دقت مورد بررسی قرار می دهند و در صورت مشاهده هرگونه مغایرت و یا برخورد با موارد مشکوک، مراتب را بلافاصله به اطلاع کارشناس مقابله با آلودگی دریا می رساند و بازرسان مقابله با آلودگی با حضور بر روی عرشه کشتی بصورت تخصصی موضوع را تا دستیابی به نتیجه مطلوب پیگیری می نمایند.


مقابله با آلودگی های نفتی در دریا

مرکز مقابله با آلودگی های نفتی در دریا ی اداره کل بنادر و دریانوردی با پایش مستمر آبراه های تحت نظارت همواره آماده ارائه خدمات و انجام عملیات مقابله با آلودگی و جمع آوری آلودگی های نفتی از آبراه ها و سواحل استان گیلان است. کلیه دریانوردان و عموم مردم می توانند در صورت مشاهده هرگونه آلودگی نفتی در سواحل و آبراه های قابل کشتیرانی استان گیلان بلافاصله موضوع را از طریق شماره های ۰۱۳,۴۴۴۲,۵۵۴۰ در بندر انزلی و ۰۱۳,۴۴۸۳,۸۲۶۱ در بندر آستارا و شماره ١٥٥٠ در سراسر کشور به اطلاع مراکز (MRCC) استان برسانند.

 

طرح استانی آمادگی، مقابله و همکاری در برابرآلودگی های نفتی در دریا

این طرح به منظور فراهم نمودن آمادگی استانی و هماهنگ سازی کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی و نیروها و امکانات مردمی برای مقابله و همکاری در انجام هر چه موثرتر وظیفه حمایت از محیط زیست دریایی به هنگام حوادث منجر به آلودگی نفتی و با هدف حصول اطمینان از وجود پاسخ موثر و به موقع در مقابل ریزش مواد نفتی به دریا در هنگام وقوع چنین حوادثی تهیه گردیده است. این طرح همچنین در نظر دارد عوامل موثر در دستیابی به چنین هدفی را به نحو مقتضی فراهم کرده و از وجود هماهنگی کافی میان این عوامل اطمینان حاصل نماید.
برای دریافت طرح استانی آمادگی، مقابله و همکاری در برابرآلودگی های نفتی در دریا (با اعمال تغییرات در سال ۱۴۰۰)‬ اینجا کلیک نمائید.

 

تسهیلات دریافت ، انتقال و پایش بر پردازش مواد زائد کشتیها

اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان تسهیلات دریافت ، انتقال و پایش بر پردازش کلیه مواد زائد کشتی ها شامل:
زباله، فاضلاب و ضایعات نفتی را با هدف جلوگیری از محیط زیست دریایی در تمامی بنادر خود ارائه می نماید. این تسهیلات در تمامی روزهای سال به شناورهای مستقر در اسکله های استان ارائه می گردد، مطابق با برنامه ریزی های انجام شده زباله کشتی ها که لازم است مطابق با کنوانسیون های بین المللی بصورت مشخصی تفکیک شود، روزانه در دو مرحله صبح و عصر جمع آوری شده و برای پردازش به مراکز مجاز مدیریت پسماند استان انتقال می یابند. در خصوص دریافت فاضلاب و ضایعات نفتی کشتی ها نیز پس از صدور درخواست تحویل مواد زائد از سوی کشتی بلافاصله هماهنگی های لازم به منظور ارائه خدمات توسط تجهیزات و تانکرهای مخصوص صورت می پذیرد و پس از دریافت برای کشتی ها گواهینامه تحویل مواد زائد به منظور ارائه به مراجع ذیصلاح صادر می گردد. اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان دارای یک مجموعه تصفیه خانه صنعتی مایعات نفتی است که بخش بزرگی از پردازش مایعات نفتی در آن انجام می پذیرد و پردازش سایر زائدات در مراکز مجاز دارای مجوزهای سازمان حفاظت محیط زیست صورت می پذیرد.
برای دریافت فرم تحویل مواد زائد 
اینجا کلیک نمائید.


تاریخ بروزرسانی : ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ ۰۲:۴۰