آبنگاری (هیدروگرافی) و لایروبی
شاخهای از علوم کاربردی است که درباره اندازهگیری و توصیف عوارض فیزیکی دریاها و منابع آبی دیگر و مناطق ساحلی مجاور آنها و پدیده های مرتبط با دریا نظیر جزر و مد، تعیین نرخ و رژیم رسوبگذاری، شناسایی جریانهای آبی، حفاظت از محیط زیست و ... بحث میکند.



مهمترین و کاربردی ترین دستاورد عملیات هیدرو گرافی در جهت حفظ ایمنی تردد شناورها در مناطق دریایی، تهیه نقشه های دریایی است.
در حال حاضر آبنگاری در حال متحول شدن میباشد و تغییرات بنیادی در فناوری مربوط به اندازهگیری در آن رخ داده است. سامانههای عمقیابی تک پرتو (Single Beam) و چند پرتو (Multi Beam) و لیزری هوایی پوشش کاملی از بستر منبع آبی را در مقایسه با اندازهگیری در روشهای عمقیابی پروفیل برداری در اختیار قرار میدهد. قابلیت تعیین دقیق موقعیت داده بر روی زمین به مقدار زیادی توسط سامانههای تعیین موقعیت ماهوارهای افزایش یافته است. امروزه با ترکیب روشهای رقومی و آنی، سیستمهای تعیین موقعیت ماهوارهای و عمقیابهای الکترو اکوستیکی رقومی، قادر به ثبت حجم زیادی از دادههای دقیق آبنگاری برای تهیه نقشههای دقیق برای امور ناوبری و مهندسی میباشیم.
دستگاههای اندازهگیری عمق به صورت زیر دستهبندی میشوند
الف- دستگاههای عمقیاب تک پرتو که به دقتی بهتر از دسیمتر در آبهای کم عمق دست یافتهاند.
ب- فناوری عمقیابی چند پرتو درحال توسعه سریع بوده و امکانات بالفعل فراوانی را برای بررسی کامل و دقیق بستر در اختیار قرار میدهد.
پ- عمقیابی بصورت لیزر هوایی، فناوری جدیدی است که در نقشهبرداری از آبهای کم عمق و زلال بسیار سودمند است.
پس از تهیه نقشه های هیدروگرافی در بنادر و آنالیز آنها، پروژه هایی جهت انجام عملیات لایروبی (تعمیق یا نگهداری) بمنظور حفظ عمق کانال ها و ایمنی تردد شناورها آغاز می گردد.
لایروبی
عبارتست از برداشت لای و رسوبات بستر دریا، آبراهها و حوضچه ها آبی که با استفاده از انواع دستگاهها و تجهیزات لایروبی صورت می گیرد. لایروبی ممکن است به منظور ایجاد عمق و احداث کانال یا آبراه یا افزایش عمق حوضچه ها و محدوده های آبی نیز مورد استفاده قرار گیرد. نوع تجهیزات لایروبی به نوع و جنس بستر و همچنین عمق اولیه آب در آن محدوده ارتباط مستقیم دارد.
اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان با دارا بودن لایروب مکنده هاپرساکشن یاسین باظرفیت ۱۰۰۰ مترمکعب، لایروب کاتر ساکشن شهید رشیدی با ظرفیت ٣٠٠ متر مکعب در ساعت و لایروب چنگکی مهاجر، با تلاشهای بی وقفه نسبت به تأمین عمق لازم جهت پهلوگیری شناورهای بزرگ اقدام می نماید.
نوسانات آبی نیز توسط قدیمی ترین و با سابقه ترین دستگاه تایدگیج موجود در دریای خزر که درسال ۱۳۰۵ در بندر انزلی نصب گردیده است ثبت می گردد. آمار بدست آمده که به صورت روزانه و در ساعات ٨ صبح، ١٢ ظهر و ١٨ عصر دیده بانی و جمع آوری می گردد و در پایان هر ماه به مراکز مطالعاتی و سازمانهای ذیربط ارسال می گردد.
|
|